Tanıtım

Teos Antik kenti , bu topraklar tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Anadolu, tarihi hazineler bakımından büyük bir zenginliğe sahibiz. Arkeolojik açıdan dünyanın en zengin toprakları burada bulunuyor. Ülkemizin arkeolojik varlığının gün yüzüne çıkarılması ve kültür mirasının korunması amacıyla yürütülen çalışmalara katkı sağlayan kurumlardan biri de Türkiye İş Bankası, İzmir Seferihisar/Sığacık’ta bulunan Teos’ta sürdürülen kazı çalışmalarına da destek veriyorlar.

İş Bankası’nın desteği ile yapılacak arkeolojik kazılarla, Teos’un en önemli yapılarından biri olan ve Hellenistik dönem kent surunun içerisinde bulunan Dionysos Tapınağı’nın tamamen gün yüzüne çıkarılması amaçlanıyor böylece bizden sonra gelecek olan kuşaklara aktarılması sağlanmış olacak.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Evrim Incesu @gezginnerede (@gezginnerede)’in paylaştığı bir gönderi ()

Teos antik kenti hikayesi , Ionia Bölgesi’nin 12 kentinden biri olan, tarihi MÖ 1000 yıllarına kadar uzanan ve 65 hektarlık alan üzerine kurulu Teos antik liman kentini, yarımadanın ortasındaki akropol ile güney limanı arasında yaklaşık 3,7 km uzunluğunda, iyi korunmuş durumda olan Hellenistik dönem kent suru çevreliyor. Teos’un içerisinde Hellenistik ve Roma Dönemi kalıntıları, Dionysos Tapınağı, Agora, ve Antik Liman yapıları yer alıyor.

Teos tarihte ilk kez çılar Birliği’nin kurulduğu kent , Teos antik kenti, MÖ 3. yüzyılda şair,tiyatrocu ve müzisyenlerden oluşan Dionysos Sanatçılar Birliği’ne de ev sahipliği yapmıştır. Şairler Anakreon, Antimakhos, Epikuros, Nausiphanes, Apellikon ve tarihçi Hekataios Teos’ta yaşamış antik çağın önemli filozof ve sanatçıları arasında yer alıyor.

Türk bilim insanlarının kazı ve araştırmalarının 1960’lı yıllarda başladığı Teos Antik Kenti’nde 2010 yılından bu yana yeniden başlayan kazı ve restorasyon çalışmaları Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Musa Kadıoğlu başkanlığında yürütülüyor. Yapılan kazı çalışmaları sırasında, Ekim 2016’da bulunan, kira sözleşmesi niteliği taşıyan ve hukuki terimler ile pek çok ayrıntıya yer vermesi açısından çok değerli bulunan 2 bin 200 yıllık yazıt dikkat çekiyor.

2015 yılında ören yeri statüsü kazanan Teos Antik Kenti, bölgede Efes ve Bergama’dan sonra en sık ziyaret edilen ören yerlerinden biri haline gelmiş durumda.

Teos Antik kent giriş ücreti : 6 TL Müzekart sahipleri bu tesisi bir yıl içinde ücretsiz olarak 2 kez ziyaret edebilir.

Ziyaret Saatleri
Yaz Dönemi 08:00 – 19:00
Kış Dönemi 08:30 – 17:30

Adres: Sığacık Mahallesi, Teos Cd. No:151, 35460 Seferihisar/İzmir

Türkiye İş Bankasının Arkeoloji Alanında sağladığı diğer destekler ise
Gaziantep’in Nizip ilçesinde Birecik Baraj Gölü kıyısında bulunan Zeugma Antik Kenti
Patara Antik kenti kazı çalışmaları
Kırşehir Kaman Kalehöyük kazı çalışmaları

Yoruma kapalı.