Tanıtım

Zeugma Muzalar Evi , Gaziantep ülkemiz kültür mirası bakımınından zengin şehirlerinden biri. Bu kültür mirasları arasında yer alan Zeugma Muzalar Evi yer alıyor. Zeugma’nın doğusunda yer alan antik kentin en iyi korunmuş Roma konut örneklerinden biri olan Muzalar Evi’ndeki kazı çalışmaları, 2007 yılında başlamış. İş Bankası’nın 2012’den itibaren destek verdiği kazılar, Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kutalmış Görkay başkanlığındaki ekip tarafından gerçekleştirilmiş. Muzalar Evi’nde 2012-2019 yılları arasında yapılan kazı çalışmaları ile Gaziantep Arkeoloji Müzesi’ne 938 eser kazandırılırken. Kazılarda 2012’den bu yana; akademisyenler, arkeologlar, arkeoloji bölümü öğrencileri, restoratörler, tarihçileri ve mimarlar dâhil 443 kişi çalışmış.

Fırat Nehri’nin üzerinde karşılıklı iki kent şeklinde konumlanmış ve 20 bin dönümlük arazi üzerinde bulunan Zeugma Antik Kenti, dünyanın önde gelen açık hava müzelerinden biri olarak değerlendiriliyor.

Muzalar Evi; zengin mimari dekorasyonu, mozaikleri ve duvar freskleriyle dikkat çekiyor
Zengin mimari dekorasyonu, mozaikleri ve duvar freskleriyle dikkat çeken Muzalar Evi adını; bir odasının tabanında bulunan mozaik üzerinde, Klasik Yunan eğitiminin vazgeçilmez parçası olan lirik , tarih, müzik, astronomi ve felsefe gibi konuların esin perileri sayılan dokuz Muza betiminden almış. Bu mozaiğin ortasındaki büyük madalyon üzerinde baş Muza ve epik şiirin ustası Kalliope yer alıyor. Dokuz Muzadan Kleio tarih yazımının, Euterpe şarkının, Elegiak şiirin, Erato lirik şiirin, Melpomene tragedyanın, Polyhmnia ilahilerin, Terpsikhore dansın, Thalia komedyanın, Urania da astronominin esin perisi.

Zeugma Muzalar Evi
Zeugma’daki diğer evler gibi konumlandığı topoğrafyaya göre dikdörtgen bir planda tasarlanan Muzalar Evi’nin ana avlusunda, antik kentteki diğer konutlarda da sıkça rastlanan, Klasik Yunan Mitolojisinde denizlerin yaratıcı tanrı ve tanrıçası Okeanos ve Tethys betimlemeleri yer alıyor. İş Bankası ayrıca Antalya’daki Patara Antik Kenti, İzmir’de Teos Antik Kenti ve Aydın’da Nysa Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarını da destekliyor.Zeugma Muzalar Evi

ZEUGMA’NIN KRONOLOJİK TARİHÇESİ

M.Ö. 300.yy. Büyük İskender’in Generallerinden 1.Selevkos Nikator Belkıs/Zeugma’nın ilk yerleşimi olan Selevkeya Euphrates kentini kurar M.Ö. 1.yy. Kentin Selevkeya Euphrates adı korunarak Kommagene Krallığı’’ın 4 büyük kentinden biri olur. M.S. 1.yy. M.Ö.1.yy.’ın ilk çeyreğinde Roma İmparatorluğu’nun topraklarına katılır ve ismi de “köprü “ , “geçit” anlamına gelen “ ZEUGMA” olarak değiştirilir. M.S. 252 Sasani Kralı 1.Şapur Belkıs/Zeugma’yı ele geçirerek yakıp yıkar M.S. 4.yy. Belkıs/Zeugma geç Roma hakimiyetine girer. M.S. 5-6.yy. Belkıs/Zeugma Erken Roma hakimiyetine girer. M.S. 7.yy. İslam Akınları sonucu Belkıs/Zeugma terk edilir. M.S. 10-12.yy. Küçük bir İslami yerleşimi oluşur. M.S. 16.yy. Bugünkü adıyla Belkıs Köyü kurulur.

Zeugma , komşusu sayılan Antakya (Antiokheia) ile Mısır’daki İskenderiye’den ( Aleksandreia) ‘dan daha küçük, Atina (Athena) ile aynı büyüklükteydi. Pompei ve şimdi dev bir metropol olan Londra (Londinum) ‘dan ise birkaç kat büyüklükteydi. Zeugma , komşusu sayılan Antakya (Antiokheia) ile Mısır’daki İskenderiye’den ( Aleksandreia) ‘dan daha küçük, Atina (Athena) ile aynı büyüklükteydi. Pompei ve şimdi dev bir metropol olan Londra (Londinum) ‘dan ise birkaç kat büyüklükteydi.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Evrim Incesu @gezginnerede (@gezginnerede)’in paylaştığı bir gönderi ()

Yoruma kapalı.