Tanıtım

The Çinili Hamam , Bienali kapsamında ücretsiz gezebileceğiniz mekanlardan biri de Fatih ilçe merkezi Kırkçeşme mahallesinde, İtfaiye caddesi ile Çinilihamam sokağının birleştiği noktada yer alan Çinili Hamam. 1540-1546 yılları arasında Barbaros Hayreddin Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmış.

Osmanlı hamam mimarisinin en iyi örnekleri arasında yer alan yapı çifte hamam olarak inşa edilmiş. Erkek ve kadın kısımları genel planları itibariyle birbirinin tamamıyla eşidir. Yan yana bitişik inşa edilmiş kubbeli birer soyunmalık, tonoz örtülü birer ılıklık ve haçvari planlı birer sıcaklıktan meydana gelen hamamın külhanı hazne önündedir ve orijinal halini halen korumakta.

19. yüzyılda ikişer katlı camekânlar yapılmış ve erkekler kısmının ortasına yekpâre mermerden fıskıyeli bir havuz konulmuş. Dört eyvan-dört halvet şeması veren sıcaklık sekizgen bir göbek taşının çevresinde düzenlenmiş, köşelere kare planlı halvetler, aralarına da eyvanlar oturtulmuş. Eyvanlar aynalı tonozlarla, halvetler ise göbek taşının üzerindeki büyük kubbede olduğu gibi tromplarla geçilen kubbelerle örtülüdür.

Hamam 1728 ve 1838’deki büyük Cibali yangınlarında epeyce zarar görmüş. Yapıya ismini veren çini süslemeler, bugün sadece erkekler kısmının sıcaklık bölümünde kalmış bulunmaktadır. Halvet kapılarının her iki yanındaki nişlerin üzerinde toplam sekiz adet dikdörtgen levha ve her kapının üzerinde de altıgen, üçgen ve ince şerit şeklindeki levhaların birleşmesinden meydana gelen büyük birer altıgen çini pano dikkat çekiyor.

2010’dan beri süregelen titiz restorasyon çalışmalarının ardından mekân 2023 yılında müze-hamam kompleksi olarak faaliyete geçecekmiş.

Adres: Zeyrek, İtfaiye Cd. No:44, 34083 Fatih/İstanbul

17. İstanbul Bienali kapsamında 20 Kasım 2022 kadar pazartesi günleri hariç her gün 10.00-18.00 arasında açık ve ücretsiz gezebilirsiniz.