Tanıtım

Yerebatan Sarnıcı

Yerebatan Sarnıcı, tarihinin izini sürebileceğimiz kültür varlıklarının başında gelen bu yapı , Bizans İmparatoru I. Justinianus (527-565) tarafından imparatorluğun Büyük Saray’ın ve bölgedeki diğer yerlerin su ihtiyacını karşılamak için yaptırılmış. 80 bin tonluk su kapasitesiyle zamanında durgun bir derya gibi olan tarihi sarnıç, Latincede “Cisterna Basilica” olarak adlandırılıyor.

 

Yerebatan Sarnıcı; doğu-batı doğrultulu 28, güney-kuzey doğrultulu 12 sütun sırası içinde toplam 336 sütunu barındırıyor.

16. yüzyılın ortalarına kadar Batılılar tarafından fark edilmeyen yapı, 1544-1555 yılları arasında İstanbul’da yaşayan bir doğa bilimci ve topografya uzmanı olan Petrus Gyllius tarafında adeta yeniden keşfedilmiş.

 

 

 

Yaklaşık 100.000 ton su depolama kapasitesine sahip olan sarnıcın içi oldukça görkemli, geniş ve bol sütunlu olduğundan, sarnıç zamanla “Yerebatan Sarayı” olarak adlandırılmış.

Yerebatan Sarnıcı, haftanın her günü 09.00 – 19.00 saatleri arasında ziyarete açık.

 


TC vatandaşları için tam ücret 50 TL, ögrenci öğretmen 20 TL yabancı uyruklu ziyaretçilerden ise 190 TL talep ediliyor. Online satış kanalları var ama komisyon ekleniyor. (30 Temmuz 2022 tarihli fiyatlar )

Yerebatan Sarnıcı, Kültür Bakanlığı’na bağlı değil bu nedenle Müzekart burada geçmiyor.

Yerebatan Sarnıcı’nı gezerken görebileceğiniz ‘Daha Derine’ si güncel , tarih ve mitolojinin kesişiminde bir anlatı sunuyor.
Küratörlüğünü Mahir Polat’ın yaptığı serginin danışmanlığını ise Zeynep Çulha ile Derya Yücel üstlenmiş.

Adres: Alemdar, Yerebatan Cd. 1/3, 34110 Fatih/İstanbul