Tanıtım

2023 Yılında Çekya Sevgili Vize Başvurusu Hakkında

 

Çekya sevgili vizesi, diğer adıyla partner vizesi, Çekya’ya taşınırken alınabilecek bir oturma iznini ifade etmektedir ve bir nevi AB aile üyeleri için geçici oturma izni olarak bilinir.

Çekya’da çalışmak, yaşamak ve uzun süreli oturma izni almak üzere Çekya’ya gitmek, sevgililer için Çekya vize hamillerine tanınan haklar arasındadır.

Çek Cumhuriyeti sevgili vizesi ile ilgili merak edilenleri 2017-2023 ylları arasında en fazla onay oranına sahip vize danışmanı Damla Yolbaz Güler’e yönelttiğimiz sorularla öğrendik.

Kimler Çek Cumhuriyeti Sevgili Vizesi Alabilir?

Çek Cumhuriyeti sevgili vizesini, bir AB vatandaşı ile ilişkisi olan AB dışındaki ülkelerin vatandaşı olan kişiler alabilmektedir. Çekya partner vizesi, uzun süreli amaçlar için Çek oturma izni olarak da alınabilir.

İlişki içindeki kişilerin sevgili vizesi alabilmeleri için evli olmaları zorunlu değildir; sadece bir ilişkin varlığı yeterlidir ve çiftin eşcinsel olması bakımından da herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır.

Çekya vize başvuruları için web sitesinden bilgi alabilirsiniz.

Çekya Partner Vizesi İçin Başvuru Şartları Nelerdir?

Çekya partner vizesi için başvuru şartları aşağıda verilmiştir.

  • Çiftin güçlü ve sağlam bir ilişki içinde olması gereklidir; kişiler birbirlerinin ailelerini tanımalı, yaşam masraflarını bölüşmeli ve gelecek planı yapmalıdır.
  • İlişki en az 1 yıldır devam ediyor olmalıdır; aslında belirlenen bir süre olmasa da kalıcı bir sevgililik ilişkisinin kabulü için 1 yıl gibi bir sürenin uygun görüldüğü kabul edilmektedir.
  • Çiftin birlikte yaşaması gereklidir ve kişileri yabancılar polisi evde ziyaret edebilmektedir.
  • İlişki kanıtlanabilir durumda olmalıdır. Fotoğraflar, aile veya arkadaş beyanları ya da kanıt olabilecek diğer belgeler bulunması gereklidir.

 

Çekya Sevgili Vizesine Nasıl Başvurulur?

Çekya sevgili vizesi için başvurular Çekya’da İçişleri Bakanlığı’na yapılır. Başvuru yapıldığı esnada başvuru sahibinin Çekya’da yasal olarak kalıyor olması gerekir. Schengen vizesinden muaf kişiler 90 günlük maksimum kalış süresi içerisinde; bir Çekya vizesi olan kişiler ise vize süreleri içerisinde başvuru yapmalıdır. Yasa dışı olarak Çekya’da bulunurken yapılan başvuruların reddedilmesi yaygındır.

Sevgili vizesine başvuru yapıldığında, kişilere bir köprü vizesi olarak bilinen bekleme süresi için geçerli vize verilir. Bu vize Çekya’da kalınmasına ve ülkeye seyahat edilmesine izin verir.

Çek Cumhuriyeti Partner Vizesi için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Çek Cumhuriyeti partner vizesi için gerekli evraklar aşağıda sıralanmıştır.

  • Başvuru formu
  • Pasaport
  • 2 adet fotoğraf
  • Konaklama kanıtları
  • Fotoğraf, banka hesabı, kira sözleşmesi gibi çeşitli ilişki kanıtları
  • Aylık düzenli geliri gösteren evraklar
  • Talep edilen geçici oturum süresinin tamamını kapsayan Çekya sağlık sigortası

Çekya Sevgili Vizesi Başvuru Ücreti Ne Kadardır?

Çekya sevgili vizesi başvuru ücreti olan 200 CZK (Şubat 2023’te yaklaşık 170 TL), postanelerden alınan damga pulları ile ödenmelidir.

Çek Cumhuriyeti Sevgili Vizesi Ne Kadar Sürede Alınır?

Çekya sevgili vizesinin resmi işlem süresi 60 gün olsa da genellikle başvuruların sonuçlanması daha uzun sürmektedir. Başvurunun sonuçlanması çoğunlukla 3 ile 4 ayı dahi bulabilmektedir.

Başvuru onaylandıktan sonra, başvuru yerindeki İçişleri Bakanlığı’nın ofisine gidilmelidir. AB vatandaşının aile üyesi için geçici oturum izni yani sevgili vizesi, mavi küçük bir kitapçık şeklindedir ve genellikle 5 yıl geçerlidir. Hamiline Çekya’da yaşama, çalışma, eğitim alma, iş kurma gibi çok çeşitli haklar tanır.

Çekya Partner Vizesine Başvuracaklara Önerileriniz Nelerdir?

Çekya partner vizesine başvuran kişilerin konutlarına yabancılar polisi ziyaret gerçekleştirmektedir; gerçek bir çift olduğunuzu tespit etmek için yapılan bu ziyaretler beklenmedik zamanlarda yapılır. Bu ziyaretlerde dürüst olmadığınız anlaşılırsa, sınır dışı edilme riskiniz mevcuttur; bu nedenle sahte ilişkilerden kaçınmanız önerilir.

Daha kısa süreli ilişkilerde veya ilgili mercinin şüpheye düştüğü hallerde çiftler ek görüşmeye davet edilebilir ve bu görüşmelerde çiftin dürüst ve net olması tavsiye edilir.

Bazı hallerde sevgili vizesi başvuruları için ek belge olarak ilişkiye dair farklı kanıtlar istenebilir.

Damla Yolbaz Güler Hakkında

Damla Yolbaz Güler 1985 yılında Hamburg’da doğmuş ve Almanya Bonn Üniversitesi’nden Avrupa Birliği yüksek lisans diploması ile mezun olmuştur. Türkiye’den yapılan Çekya ve birçok AB üyesi ülkenin vize başvurularında VZM Grup şirketi çatısı altında hizmet vermektedir.