Tanıtım

Başka Kayda Rastlanmadı: Reşad Ekrem Koçu ve Ansiklopedisi Arşivi

Başka Kayda Rastlanmadı: Reşad Ekrem Koçu ve İstanbul Ansiklopedisi Arşivi si, Salt ve Kadir Has Üniversitesi iş birliğiyle 2018 yılından bu yana yürütülen bir çalışmanın sonucudur. Sergi, tarihçi ve romancı Reşad Ekrem Koçu‘nun ömrünün büyük bir kısmını adadığı ancak yayımlanmamış kalan bölümlerini içeren İstanbul Ansiklopedisi’nin arşiv malzemelerine odaklanmaktadır.

Sergi, G harfine kadar olan 11 cildi basılan İstanbul Ansiklopedisi’nin tasarım aşamasında kalan maddelerini arşiv malzemeleri üzerinden inceler. Reşad Ekrem Koçu’nun İstanbul’un “muazzam kütüğü”nü oluşturma amacıyla yola çıktığı metin taslakları, kupürler, kolajlar ve çizimler gibi malzemeler, onun tarihyazımındaki özel konumunu ortaya koyar. Aynı zamanda, ansiklopedinin benzersiz yönlerini ve İstanbul’u muazzam kılan unsurları anlamaya çalışır.

Sergi, Salt Galata’nın katlarına yayılmış ve içinde bulunduğu yapıyı bir kentsel odak olarak ele alır. Malzeme seçkisini Galata semti etrafında kurgular ve Koçu’nun Galata ve yakın çevresiyle ilgili yarattığı özel kent imgesini ve sakinlerini gündeme getirir. Sergi aynı zamanda, yapıyı çevreleyen kentsel alanda yaşamış olan “ayaktakımı”nın, geleneksel mahalle düzeninden daha serbest bir şekilde yaşayanların arşivdeki izlerini takip eder. Bu şekilde, Koçu’nun rehberliğinde tekinsiz unsurların peşine düşer ve ev-mahalle-anıt ekseni üzerine kurulu geleneksel kent çalışmalarından farklı bir anlatı sunar.

 

Koçu’nun İstanbul Ansiklopedisi, ciddi konuları da içeren bir kent tarihi çalışmasıdır. Ancak tarihçi, bu konulara yeni bir yaklaşım getirmek yerine, onları İstanbul’un “muazzam kütüğü” için bir meşruiyet zemini olarak kullanır. Bu durum, Koçu’nun özgün perspektifinin temellerini oluşturur. Sokaklar, yapılar, nesneler ve nüfus hareketleri odaklı kent tarihi çalışmaları, Koçu’nun çerçevesinde daha önce kaydedilmemiş unsurlara sahip olurlar.

Başka Kayda Rastlanmadı: Reşad Ekrem Koçu ve İstanbul Ansiklopedisi Arşivi, mimarlık tarihçisi Bülent Tanju, araştırmacı Cansu Yapıcı, Salt’tan Gülce Özkara (Programlar Sorumlusu) ve Masum Yıldız (Arşiv Uzmanı) tarafından, Emirhan Altuner (Tasarım ve Prodüksiyon) ile Kadir Has Üniversitesi iş birliğinde hazırlandı. çı Cem Dinlenmiş ise sergi kapsamında İstanbul Ansiklopedisi’nden yola çıkarak yaptığı illüstrasyonları ile katkı sağladı. Salt’ın İstanbul Ansiklopedisi üzerine Kadir Has Üniversitesi ile birlikte yürüttüğü arşiv ve araştırma projesi, 2018 yılında Salt Araştırma ve Programlar Eski Direktörü Meriç Öner ile mimar-akademisyen Arzu Erdem tarafından başlatıldı.

ücretsiz olarak gerçekleştirilecek sergi turlarının dili Türkçe’dir ve katılım 25 kişi ile sınırlıdır.
Sergi Turu Tarihleri
27 Mayıs Cumartesi, 15.00
10 Haziran Cumartesi, 15.00
20 Haziran Salı, 19.00
8 Temmuz Cumartesi, 15.00
25 Temmuz Salı, 19.00
12 Ağustos Cumartesi, 15.00
9 Eylül Cumartesi, 15.00
23 Eylül Cumartesi, 15.00
14 Ekim Cumartesi, 15.00
28 Ekim Cumartesi, 15.00